Fries Project Orkest

Het Fries Project Orkest heeft nu een eigen site op friesprojectorkest.nl

Nieuw project 2024: De Kunstmatige Vriendin

Kunstmatige intelligentie is sinds het verschijnen van ChatGPT een hot item. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mede hierdoor is ook de robotica in een stroomversnelling terecht gekomen. Wat gaat dat allemaal betekenen voor ons mensen? 

Het Fries Project Orkest maakt samen met schrijver Jo Willems, en AI-en-robotica specialisten Edwin Dertien en Albert Smit een multimediavoorstelling over dit boeiende onderwerp. Het boek “Klara en de Zon” van de Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro is de inspiratiebron. De muziek wordt gecomponeerd door Frans Vermeerssen en Nadia Marak, en uitgevoerd door een 24 koppig orkest.

Het Fries Project Orkest is in 2009 opgericht door Frans Vermeerssen, samen met enkele Friese amateurmusici. 

 

Doelstellingen van het Fries Project Orkest:

 

Nieuwe tijd, nieuw orkest, het FPO staat voor: projectmatig werken, ontmoetingen creëren tussen amateurmuzikanten en profs, samenwerkingsverbanden aangaan met culturele instellingen, initiëren frisse muzikale impulsen. 

Muurtjes tussen de stijlen slechten. Het FPO richt zich niet uitsluitend op jazz, pop, klassiek of wereldmuziek maar op een mengvorm van stijlen en culturen.

Creativiteit bevorderen. Voor het ontwikkelen van de fantasie en creativiteit wordt er naast het spelen van geheel uitgewerkte arrangementen ook gewerkt aan improvisatie.

Originele muziek maken. Het FPO wil originele muziek maken en geen bij de uitgeverij bestelde standaardwerken vertolken.

Ongebruikelijke bezettingen nastreven. Er wordt niet gewerkt met standaardbezettingen. Elk project kent zijn eigen unieke bezetting.

Tot nu toe zijn 6 projecten gerealiseerd:

 Jazz our Souls (2009-2010) met jazzy bewerkingen van oude en eigentijdse soulhits Africa Brass (2010-2011) met Afrikaanse traditionele en popmuziek

Tengo Tango (2011-2012) met nieuwe arrangementen op authentieke Argentijnse tango’s met medewerking van Carel Kraaijenhof en Denise Rivera

Wisecrackers (2014-2015), een audiovisuele productie rond muziek uit de door Robert Wise geregisseerde films met medewerking van VJ’s Lamp en Kap

Ice! (2016-2017) met bewerkingen van songs van Björk en IJslandse volksmuziek, in samenwerking met popkoor Orange Voices uit Oranienburg (D.)

De Immigrant (2019-2020), een multimedia voorstelling rond het thema migratie, met o.a. het New Life Choir uit Groningen

De Immigrant 2019-2022

ICE - 2017

WISECRACKERS - 2014

TENGO TANGO - 2011

Tengo Tango betekent dat je de tango bent, voelt, leeft. Een pretentieze naam voor een Fries tangoproject. Maar muzikaal leider Frans Vermeerssen heeft de negentien muzikanten zo ver gekregen dat ze zich de tango ook echt helemaal eigen hebben gemaakt.
Hessel Fluitman – Fries Dagblad

Je hoeft niet uit de messentrekkersbuurten van Buenos Aires te komen om de tango te spelen. Bandoneonman Carel Kraayenhof bewijst het al zijn hele muzikantenleven lang. Maar dat Fries Project Orkest kan er ook wat van.
Jacob Haagsma -Leeuwarder Courant

Africa Brass 2011

JazzOurSouls 2009

Reviews

Share: